top of page

בעיות שינה בזמן המלחמה

דפי רהב הס, פסיכולוגית קלינית וראש תחום פסיכולוגיה בקרן בריאה, עונה על שאלה של קוראת לגבי דאגה וחוסר שינה במהלך המלחמה

הבן שלי לוחם שנכנס לעזה ויוצא ממנה. אני דואגת לו ולאשתו, ובאופן כללי מתפללת המון לשלום כל החיילים והחטופים. הדאגות מלוות אותי ומפריעות לי להירדם בלילה. מדי פעם אני לוקחת כדור שינה שעוזר לי לישון, אבל מפחדת להתמכר. יש עוד אלטרנטיבות שיעזרו לי להירדם למרות הכל?

בוודאי. המצב שאת מתארת הגיוני מאוד ומותאם למצב הלא נורמלי שאנחנו חוות. ישנה הצטברות של סטרס במהלך היום שמקשה על הגוף להרפות ולצלול לשינה בלילה. כמו כן, במהלך היום יש הרבה הסחות דעת, ורק בלילה יש זמן למחשבות. כשהגוף דרוך ומכווץ, מופרש למוח יותר קורטיזול - הורמון הסטרס, שדורך את הגוף באופן קבוע מבלי לתת לו רגע להתאושש. לכן צריך להפריד בין המחשבות שבראשנו לבין המציאות, ולנסות להתבונן על הסיטואציה אחרת. אומנם חשוב לתת למחשבות האלה מקום, אך יש לבחור עבורן זמן אחר במקום אמצע הלילה.


במצבי לחץ קיצוני מופרש הורמון האהבה, אוקסיטוצין. לכן בזמן מצוקה כדאי להתמקד באחרים שסביבנו. זה מאפשר גם לתת עזרה וגם לבקש, ליצור יותר מגע עם האהובים שלנו אפילו צפייה בתמונות או בסרטונים שלהם מפעילה את מערכת ההתקשרות, וזה מאזן את החרדה. 

לא ריאלי לצפות להירגע לגמרי בימים האלה, אבל אפשר להתאזן, להתווסת. אם תנשמי נכון, הגוף יתחיל תהליך התאוששות. הנשימה תאזן את הורמוני הסטרס, ותוכלי להגיב טוב יותר במצבי קיצון. חשוב גם לקבל את הפגיעה בשינה ולא לצפות לישון כמו תמיד. כמו שאי אפשר להתאמץ להירגע, כך אי אפשר לכפות על הגוף שינה. הלחץ שמגיע רק מהחשש לא להירדם, מעורר מחשבות שמקשות עלינו להרפות. כדאי לאמץ היגיינת שינה נכונה: להימנע מקפאין החל מהצהריים, להשתמש בסמארטפון רק כדי לתקשר עם אחרים, להאזין למוזיקה במקום לצרוך חדשות או רשתות חברתיות בלילה.
נסי לקשר את המיטה לרגיעה, כלומר, להשתמש בה כדי לישון. ולא לשכב עליה כשאת צופה בחדשות, למשל.
שינה טובה!

%D7%93%D7%A4%D7%99%20%D7%A8%D7%94%D7%91%20%D7%94%D7%A1_edited.jpg

ד"ר אלה טולדנו

מתמחה ברפואת נשים בבי"ח וולפסון 

שיבושים במחזור בזמן מלחמה
bottom of page