top of page

גיבוש קואליציה רפואית ל ME/CFS ופוסט קורונה 

רוני הכהן | ד"ר אורית גורגי-הכהן | לוטם ארצי | עדי שלומי | עדי טיקוצקי

בוראות חממה 2024 קרן בריאה.webp

:מטרת הפרויקט.

הכשרת רופאה וגיבוש קואליציה רפואית לתסמונת התשישות הכרונית ופוסט קורונה

 

תיאור הפרוייקט:

תסמונת התשישות הכרונית (ME/CFS) היא תסמונת רב מערכתית מורכבת, כרונית, ומגבילה. בניגוד למשתמע משמה, תסמין הליבה של התסמונת אינו רק תשישות, אלא אי-סבילות למאמצים פיזיים וקוגניטיביים נורמליים. לכן, התסמונת פוגעת בצורה משמעותית ביכולת לעבוד, ללמוד ולנהל חיי חברה. לפחות 25% מהחולים והחולות מרותקים למיטה או לבית, ועד 75% אינם יכולים לעבוד או ללמוד. בעקבות מגפת הקורונה, וכיוון שלמעלה מ-40% מהחולים בפוסט קורונה עומדים בקריטריונים לאבחנת תסמונת התשישות הכרונית, מספר החולים והחולות זינק. הרוב המכריע (75%) של הסובלים מ-ME/CFS הן נשים.


למרות היותה תסמונת מגבילה, שמתפרצת באנשים שטרם המחלה תפקדו בצורה טובה, התסמונת אינה מקבלת את הדגש הראוי לה בלימודי הרפואה ובהכשרה של רופאים בדיסציפלינות השונות. למעשה אין תחום ספציפי בהתמחויות השונות ברפואה שמטפל בתסמונת זו באופן גורף. חולות וחולים מדווחים לא אחת על תסכול כשהם פונים לגורמים רפואיים, ובפרט על תחושות שהצוות לא מאמין לתסמינים או מאשים את המטופל/ת בעצלנות ובפינוק. בנוסף, חולות.ים מדווחים על קושי למצוא רופאים ורופאות המעוניינים בטיפול בהם ובקיאים בספרות העדכנית, מה שמוביל לעיכוב באבחון ואף לטיפולים לא מותאמים. רבים קושרים תופעות אלו, וכן את תת-ההשקעה המערכתית בחקר התסמונת, לה טרם נמצא סמן ביולוגי או טיפולים אפקטיביים, בכך שמדובר בתסמונת בה יש רוב נשי מובהק.


מטרת הפרויקט היא לקדם את היווצרותה של קהילה רפואית שמכירה בME/CFS ובפוסט קורונה, ובייחוד להגדיל את כמות הרופאים המומחים שיודעים לאבחן ולטפל בתסמונות אלו. נעשה זאת באמצעות:

-הכשרת רופאה במכון בייטמן-הורן (יוטה, ארה"ב). רופאה אחת תזכה להתמחות באבחון ובטיפול בתסמונות פוסט-זיהומיות באחת הקליניקות שמובילות את התחום בעולם. מעבר לליווי מרחוק במהלך 2024, הרופאה תסע לקליניקה ביוטה להתמחות בת שבועיים בתחילת 2025. 

-הקמת הפורום הקליני-מחקרי ל-ME/CFS ופוסט קורונה. הפורום מיועד לרופאים.ות, אנשי צוות רפואי וחוקרות.ים, ומטרתו להעלות את המודעות לתסמונות פוסט-זיהומיות בארץ, לגבש קהילה רפואית שעוסקת בתסמונות אלו ולקדם מחקר בנושא. בשלב הראשון ייערכו שלושה מפגשים מקוונים שיתמקדו בהיכרות עם חזית הטיפול הקליני והמחקר בעולם.

bottom of page