top of page

אל תשמרי בבטן: על מתח וחרדה בהריון

מתח וחרדה משמעותיים של האם במהלך ההריון יכולים לגרום לה לתסמינים שונים - בין היתר בעיות שינה, כאבי ראש, בעיות במערכת העיכול ודיכאון וכן יכולים להשפיע לרעה על ההריון והעובר.
ד"ר לורין לויט, מנהלת היחידה להריון בסיכון בביה"ח הדסה הר הצופים, מסבירה איך להקל על תחושות אלו.

מתח, חרדה ותחושת לחץ בהריון הן תחושות שכיחות. יש חששות לגבי תקינות ההיריון ובריאות העובר, והרבה מחשבות וציפיות על איך תהיה הלידה ואיך תהיה ההורות לאחר מכן. במהלך ההיריון יש נקודות ציון עם בדיקות שונות, כל אחת מהן עשויה .להיות תקינה או לא תקינה, ויש מתח וחשש סביבן. בזמן ההיריון ייתכנו מצבים בלתי צפויים כמו כאבים, דימום, הפחתה בתנועות ועוד. בכל מצב כזה, קל כחמור, יש הרבה דאגות עד שמגיעים לבדיקה ולהערכה. אנחנו מושפעים מאוד מחוויות קודמות שלנו ומסיפורים ששמענו, והשינויים ההורמונליים בהיריון תורמים גם הם לתחושת המתח.

תחושות אלו הן כאמור שכיחות ותקינות ואין לחשוש מהן. עם זאת, לעיתים אנו נמצאים במצב סטרס וחרדה מעבר לגדר השכיח והרגיל. מתחים אלו יכולים להיות קשורים לבריאות העובר, כאשר עולה ממצא לא תקין או חשש כלשהו, יכולים להיות קשורים לבריאות האישה, ויכולים שלא להיות קשורים כלל להיריון עצמו.
בתקופה האחרונה אנו נמצאים במצב חריג ושונה כל אחת חווה באופן אחר את תקופת המלחמה, עם קשיים וחששות אחרים. מתח וחרדה כרוניים או משמעותיים של האם יכולים לגרום לה לתסמינים שונים, בין היתר בעיות שינה, כאבי ראש, בעיות במערכת העיכול ודיכאון.
למצב של מתח וחרדה משמעותיים יכולה להיות גם השפעה שלילית על ההיריון והעובר. אנו יודעים שמצאו קשר בין מצב כזה ובין לידות מוקדמות ומשקל לידה נמוך. ישנן עדויות גם על סיכון לפגיעה אפשרית בהתפתחות המוחית של העובר.

ציר נאמן?

אם את בהיריון ואת דואגת וחוששת, ראשית, זכרי שזה נורמלי שצפים חששות במהלך ההיריון, ולא כל מתח מוביל לסיבוכים. יחד עם זאת, חשוב לנסות לזהות אם מדובר במצב שהוא ממושך או חמור באופן יחסי, ולנסות לטפל בעצמך על מנת למנוע סיבוכים מאחר שהקשר העיקרי שנמצא בין מתח ובין סיבוכי היריון הוא צירים מוקדמים ולידה מוקדמת, חשוב להכיר את המאפיינים שלהם. יש להבחין בין צירים מדומים המכונים "ברקסטון היקס" ובין צירים אמיתיים. בצירי דמה מדובר בהתקשויות והתכווצויות לא כואבות אשר מופיעות באופן אקראי ולא סדיר, והם לרוב חולפים לאחר מנוחה ושתייה. לעומתם צירים אמיתיים הם לרוב כואבים, יכולים להופיע ככאב בצורת חגורה מהגב לבטן, ולרוב יהיו סדירים עם תדירות הולכת וגדלה.


מפחיתה מתח

  • מעקב רפואי מסודר יכול לתת מענה לחששות ולשאלות. כדאי לחפש מענה אמין ממקור אחד ולא איסוף מידע ברשת שיכול להיות לא מדויק או לא רלוונטי לבעיה.

  • פעילות גופנית, כזו שמותאמת לרמת הכושר שלך וליכולות שלך, עשויה להקל מאוד תחושות מתח וחרדה. בין הפעילויות המומלצות והמותאמות להיריון אפשר למצוא הליכה ויוגה.

  • שיתוף משפחה וחברים בחששות יכול לסייע. חשוב שלא לשמור בבטן, אלא לחלוק בדאגות ובפחדים.

  • מיינדפולנס היא טכניקה שניתנת ללימוד בקלות יחסית ומסייעת בהפגת חששות ומתחים. מיינדפולנס מאפשרת התמקדות במה שקורה כאן ועכשיו ומסייעת בהגעה לתחושת שלווה.

  • טיפול נפשי: אל תחששי לפנות לקבלת טיפול נפשי, הוא יכול לעזור מאוד. לעיתים נדרש טיפול ממושך, ולעיתים כמה מפגשים בודדים יספיקו כדי לתת כלים להתמודדות.

  • טיפול תרופתי: במידת הצורך, אם יומלץ על טיפול תרופתי, לא צריך לחשוש ממנו. ישנו מגוון רחב של תרופות להפחתת חרדה ודיכאון שנמצאות בשימוש כבר שנים רבות ובטוחות לשימוש בהיריון. התחלת טיפול תרופתי אינה מחייבת המשכתו לתמיד, ופעמים רבות כאשר משתנים התנאים ויש הקלה במתח, ניתן בהדרגה להפחית ולהפסיק את השימוש.

  • נסו להפחית חשיפה למקורות שמגבירים אצלכם את תחושת המתח. הפחיתו חשיפה לחדשות,  חשיפה למקורות מידע שיוצרים פחד או חשש ותדירות פגישה עם אנשים שמגבירים אצלכן תחושות אלו.

סטרס המלחמה והריון
איך למנוע לידה מוקדמת

למערך החירום של קרן בריאה הנותן מענה לחיילות, מפונות ונשים בקו האש ניתן לפנות

בטלפון 054-3379233

bottom of page