שאלי את הרופא: מתי לגשת לבירור אנדומטריוזיס
כאבים חזקים בזמן הווסת יכולים להיות תסמין של אנדומטריוזיס. מתי כדאי לפנות לבירור רפואי?
ד"ר מורן פז, גינקולוג בכיר במרכז הרב-תחומי לטיפול באנדומטריוזיס ובמחלקת נשים בביה"ח כרמל ומתנדב במערך החירום של קרן בריאה, מסביר.
הבת שלי מתלוננת על כאבי מחזור חזקים ובקושי מצליחה לתפקד בימים הללו. איך לדעת אם מדובר בכאבים רגילים או שהגיע הזמן לבירור בנוגע לאנדומטריוזיס?
אנדומטריוזיס הוא מצב רפואי שיכול לגרום לכאבי מחזור קשים, כאבי בטן, דימום רחמי מוגבר וקושי בכניסה להריון. אנדומטריוזיס מתפרץ כאשר רקמת רירית הרחם הנמצאת בחלל הרחם גדלה גם מחוץ לחלל הרחם, ואז היא עשויה להתפרק, לדמם ולהפריע לשגרת החיים.
חלק מהנשים עם אנדומטריוזיס אינן סובלות מתסמינים כלל, אך לרובן יופיעו כאבי בטן תחתונה בזמנים שונים, לעיתים סביב הווסת, במהלך הטלת שתן וכדומה. תופעות נוספות שיכולות להופיע הן קושי בכניסה להריון, הופעת ציסטות על השחלות, דימום רחמי מוגבר בעת מחזור, הכתמות דמיות אשר מופיעות לפני או אחרי המחזור ותפיחות בטנית.
אבחון אנדומטריוזיס מבוצע כיום באמצעות תשאול, בדיקה במידת האפשר והדמיית אולטרסאונד או MRI. לעיתים יש גם צורך בניתוח כדי לאבחן ולטפל.
קיימת חשיבות רבה לאבחון מוקדם, וזאת כדי למנוע החמרה של המחלה אשר עלולה לגרום לבעיות פוריות ולנזקים בלתי הפיכים. קיימים טיפולים רבים, תרופתיים ואחרים, אשר יכולים להקל על האישה ולמנוע החמרה עתידית.
לגבי בתך - אם הכאבים מפריעים לתפקוד יומיומי בעת מחזור ואינם מוקלים משמעותית על ידי טיפול נוגד כאב, מומלץ לבצע הערכה של מומחה בתחום, שיחליט אם יש או אין אנדומטריוזיס ומהו הטיפול הדרוש.
למערך החירום של קרן בריאה הנותן מענה לחיילות, מפונות ונשים בקו האש ניתן לפנות
בטלפון 054-3379233