top of page

פרויקט תמר

חן פיקהולץ רן | עדי דברן | ד"ר לילך מרום חכם | עליזה שגב זהב

פרויקטי חממה קרן בריאה מחזור ד 1_edited.jpg

תיאור הפרוייקט:

"פרויקט תמר" מבקש להקים מערך מודע-טראומה במרפאת הפוריות של בית החולים תל השומר. זו המרפאה הציבורית הגדולה בארץ, ומטופלים בה מאות נשים וזוגות בשנה. המטופלות מגיעות מסיבות שונות, ביניהן, אי פריון של האישה או של בן הזוג, שימור פוריות, שימוש בזרע תורם, טיפולים לאבחון גנטי טרום השרשתי, הפלות חוזרות, נשים עם מחלות כרוניות שונות ועוד.


ארגון הבריאות העולמי פרסם לאחרונה כי אחת מכל 3.5 נשים עברה פגיעה פיזית ו/או מינית במהלך חייה. במחקר רחב היקף, נמצא כי נשים אלו, סובלות מבעיות פוריות בשכיחות גבוהה פי שתיים ביחס לכלל הנשים - %30 דווחו על קושי להרות, וכאשר מדובר בפגיעה מתמשכת על ידי אדם מוכר, שיעורן עלה ל %55. מחקרים אחרים הראו קשר מובהק בין אנדומטריוזיס שאובחן בלפרוסקופיה, לנשים שדיווחו על התעללות כרונית מסוגים שונים בעברן. נתון משמעותי נוסף שעלה ממחקרים הוא ש 90% מהרופאים המטפלים כלל לא היו מודעים לפגיעה המינית שעברו הנשים.


מרבית הנשים המאובחנות עם פוסט טראומה עשויות לעבור אירוע של רה-טראומטיזציה בעקבות טריגרים שעולים בזמן פרוצדורות רפואיות פולשניות ובדיקות גניקולוגיות. הסבירות לכך עולה כאשר המטופלת עשויה לפגוש מטפל/ת שונה בכל ביקור במרפאה, מה שיוצר פער בהיכרות הצוות המטפל את הרקע הרלוונטי ומצבה הרגשי של המטופלת.


ההכרה בקושי זה, מעלה את הצורך בגישה "מיודעת טראומה" במהלך טיפול בנשים אלו. גישה זו מתבססת על מספר עקרונות ביניהם: יצירת אינטראקציה טיפולית שוויונית עם המטופלת וחיזוק האוטונומיה שלה, הבנה ונרמול התגובות הרגשיות שלה והתאמת הטיפול בהתאם לצרכי המטופלת. גישה זו עשויה להוריד את הסיכון לרה-טראומטיזציה, ובכך להגביר את ההיענות לטיפול, את תחושת ביטחון של המטופלות ואף לשפר את רווחת הצוות המטפל.

הפרויקט נקרא על שם תמר המקראית אשר מייצגת תעוזה, כוח, נשיות וחוכמה. יחד עם זאת טראומה וצמיחה ממנה. לתכנית שתי מטרות עיקריות - הראשונה הכשרת הצוות המטפל לעבודה רגישה יותר עם נשים בכלל, ועם שורדות טראומה בפרט. השנייה, בניית מערך ליווי למטופלות, אשר יסייע להן בהתמודדות עם הטיפול עצמו.
 

צוות הפרוייקט

חן פיקהולץ רן- בת 38, נשואה ואמא ל-3 ילדים. אחות פוריות בתל השומר, בוגרת בהצטיינות קורס על בסיסי ראשון בפוריות. בגיל 17, חוויתי אירוע אובדן משמעותי ששינה את חיי לחלוטין. אחי הגדול, ירון פיקהולץ ז"ל, נהרג בצבא. מחוויה זו התפתחה רגישות והבנה לצרכים של אחרים שעברו טראומה או קושי בחייהם. הסקרנות האקדמית בשילוב עם הרצון לתת למטופלת חוויה טובה יותר, הביאו אותי להעמיק וללמוד על פוסט-טראומה והשלכותיה על המערך הטיפולי והמענה הנדרש.

   

עדי דברן- בת 28, נשואה לעידן. מתמחה בפסיכולוגיה רפואית במרפאת הפוריות בשיבא. ההתמקדות בנשים בהתמחות הייתה ברורה לי עוד במהלך התואר הראשון בו התחלתי להתנדב במקלט לנשים נפגעות אלימות במשפחה. אם אסתכל על שורשי אוכל לומר כי הזיקה "להקשבה נשית", שהיא בעצם הקשבה לעצמנו, הגיעה מהבית בו גדלתי בית שגידל נשים שיודעות להביע את עצמן בצורה טובה. מתוך המקום הזה וההבנה כי לא תמיד קולן של הנשים נשמע, ההקשבה וההתאמה של הטיפול הנפשי והרפואי לנשים מאז ומתמיד היו בדמי.

 

ד"ר לילך מרום חכם- בת 39, נשואה ואם לשני ילדים. רופאה מומחית ביחידה להפריה חוץ גופית בבי"ח תל השומר. אני זכיתי להכיר בחשיבות הבנת צרכי המטופלת, רצונותיה וציפיותיה במהלך הטיפול הרפואי מתוך חוויה אישית. במהלך התמחותי ברפואת נשים, נזקקתי לטיפולי פוריות וכך נפתח בפניי הצוהר להכרת ההתמודדות האישית עם אי פריון וחווית המטופלת במהלך טיפולי פוריות. בהמשך דרכי המקצועית, הטיפול באוכלוסייה רב תרבותית, במסגרת תת ההתמחות בפריון בקנדה, ובנשים המתמודדות עם קושי נפשי או פיזי, העצים בי את ההבנה כי קשב לצרכי המטופלת ומתן טיפול מותאם הינם נדבכים בסיסיים בהענקת טיפול רפואי מיטבי, אליו אני שואפת, במסגרת עשייה הקלינית כרופאה מטפלת.

עליזה שגב זהב- נשואה ואמא ל-3 בנות. אחות בתחום הפוריות משנת 1998. כיום, אחות אחראית במחלקת אשפוז יום גינקולוגי, ויחידת IVF על מגוון הפעילויות הכירורגיות והפולשניות. שותפה בהקמת קבוצות תמיכה למטופלות IVF בשיתוף עו"ס לאחר הכשרה בארץ ובחו"ל לתוכנית התנהגותית קוגניטיבית. בשנת 2001 הייתי שותפה להקמת העמותה לסיעוד בפוריות והפריה חוץ גופית, ועוסקת מאז בפיתוח תחום זה, כולל בניית מערך ידע, הובלת כנסים, סדנאות, ימי עיון והרצאות. כמו כן, שותפה בוועדות וקביעת סטנדרטים מקצועיים ארציים בתחום הפוריות. במשך 15 שנה ריכזתי ולימדתי את הקורס "התקווה להורות" במסגרת היחידה ללימודי המשך באוניברסיטת ת"א. בשנת 2021 ריכזתי השתלמות על בסיסית ראשונה לאחיות בתחום הפוריות, וממשיכה לפתח את תכנית הלימוד באגף הסיעוד הארצי.

bottom of page